вторник, 8 ноември 2011 г.

МЕДЕНКИ ( I вид)

Продукти: 

Меденките по тази рецепта са едни от първите Коледни сладки, които направих преди няколко години.  Това са всеизвестните Меденки на Джули:) , но сходството в имената е просто съвпадение. Рецептата е чудесна! В последствие обаче я замених с друга, по чисто сантиментални причини- открих я в тефтера с рецепти на моята майка... Ще и отделя специално място съвсем скоро, може би когато наближат празниците.

А сега по същество: 



Продукти:


800 г брашно
280 г пудра захар
120 г маргарин
5 с. л мед
2 яйца
2 жълтъка
2 ч. л подправка за меденки( може да откриете такава в Кауфланд)






Приготвяне:


Разбъркват  се сухите продукти.
Към тях едно по едно се добавят яйцата, после меда и накрая нарязания на ситни парченца маргарин. (Аз ползвам масло или олио)
Замесва се меко тесто. Хубаво е да престои 2-3 часа в хладилник- така става мн лесно за работа.  После се разточва на кора 5-7 мм. Изрязват се фигурки.
Пекат се в предварително загрята на 160 градуса фурна  окло 10-15 минути.  За да останат меки и да могат да се консумират веднага, трябва да се извадят от фурната веднага щом крайчетата им започнат да се зачервяват.
За да придобият хубав кафяв цвят, още топли се мажат със смес от :

1  яйце
1 ч. л вода
2 ч.л какао




След като изстинат се украсяват по желание с Роял Айсинг , шоколад , фондан или могат да се слепят с мармалад или друг крем .









Източник:тук






1 коментар: