сряда, 27 март 2013 г.

Торта калинка за моето момиченце, плюс още една

Обновено на 27.10.2015.

Дъщеря ми вече е почти на 4 , но това си остава любимата ни торта :) И тъй като вчера беше празник- Димитровден и моят съпруг беше именик, отново я приготвих. Разликата е, че този път не я покривах с фондан, а украсих с шоколад , кокос и домашно приготвени целувки. Също така замених ягодите със сезонни плодове. Отново се получи много вкусна торта! Тези блатове не ги сменявам за нищо на света- чудесни са! А ето я и нея :






27.03.2013 г.


Вчера празнувахме първият рожден ден на дъщеря ми. Няма смисъл да ви описвам емоциите, които изпитах и които още не ме напускат. Една година мина толкова бързо. Моето малко момиченце расте:)
Не трябваше да мисля дълго, за да реша,че няма да купувам торта, а ще дам всичко от себе си, за да направя аз . От твърде скоро започнах опитите си с фондан и определно резултата не беше какъвто бих искала, но смея да кажа, че вкуса  и компенсираше не до там перфектния външен вид:)
За тема на бебешкото парти избрах калинки:) Тези мили създания са изключително нежни и красиви . А май е излишно да споменавам, че червеното е любимият ми цвят:) И така, тортата трябваше да бъде триизмерна калинка, но в последния момент ме хвана страх, че няма да се получи,затова направих обикновена ,кръгла. Отгоре я покрих с червен фондан на черни точки:) И  пак имахме калинка, макар и без глава:)
Дойде момента и да ви я представя :)




И така, ето я и рецептата за калинката на Ели:
Продуктите за за 2 блата, за форма за торта с диаметър 26 см:

8 яйца
135 г  бяла захар
135 г Мусковадо ( или дрг вид кафява захар ) ;)
60 г какао
80 г разтопено , безсолно масло
120 г брашно с набухвател
1/4 ч. л сол
ромова есенция

Включваме фурната да загрява на 180 градуса.
В купа смесваме брашното, какаото и солта.
В друга купа разбиваме белтъците на сняг . Към тях прибавяме и жълтъците, разбити със захарта на пухкав крем. Накрая добавяме и разтопеното масло. Към получената течна смес добавяме сухата и разбъркваме хубаво.
Застиламе тавичка с хартия за печене , а страните намазняваме хубаво с малсо, за да не залепва блата.
Слагаме го да се пече на най-ниското ниво на фурната. Времето за печене е около 25 мин или докато клечка забодена в центъра излезе суха.
Повтаряме същата процедура и с втория блат.
Много важно условие , за да започнем да сглобяваме тортата е, блатовете са са напълно изстинали. Аз ги приготвих ден по-рано.
След като сме свършили тази така важна част,прминаваме към следващата: сиропа, за напояване на блатовете. Аз лично не харесвам класическия захарен сироп. Също така не обичам компот. И много се чудех какво да използвам. Накрая реших да експериментирам и приготвих
Ягодов сироп с ром

За целта използвах домашно ягодово сладко, което размих с малко ром и загрях на котлона за 3 -4 мин , точно до момента, преди да започне да завира.
Получи се много ароматен и вкуден сироп.
Всеки блат залях с по 4-5 с . л от него.
За крем използвах заквасена сметана, защото исках тората да бъде максимално олекотена и акцента да остане повече върху блатовете с плътен шоколадов вкус.

Крем:
Заквасена сметана -600 г
около 100 г  пудра захар( според вкуса)
ромова есенция
Разбиваме с миксер до пълното разтваряне на захарта.

Върху крема наредих свежи, нарязани на парченца ягоди.

Мисля, че се получи чудесна торта! :)
А ето най- накрая и разрез:
















4 коментара: