петък, 24 октомври 2014 г.

Шоколадови мъфини






Ето и мъфините, които споменах в предишната публикация :)
За тях може много да се говори. Но,  ще кажа само , че рецептата e от слънчевата кухня на Ирина Купенска . Което само по себе си е гаранция за чудесен вкус.С тази разлика, че при нея са във вариант на блатове за торта:)
Правила съм тази торта и знаех колко сочна се получава,затова смело хванах тавичката за мъфини и запретнах ръкави :)  Не ми остана време да приготвя и крема, но смятам, че и така-"чисти" са абсолютна наслада за сетивата. Направих няколко малки промени : замених бялото брашно с пълнозърнесто и използвах само кафява захар, като редуцирах количеството и,  както и това на мазнината. Кафето замених с прясно мляко.


Продукти:

180 г пълнозърнесто брашно
200 г кафява захар
60 г какао
1/4 ч. л сол
1 ч. л сода за хляб
1 ч.л бакпулвер
2 яйца
50 мл олио
140 мл гъст айрян
140 мл  прясно мляко



Приготвяне:

По познатата технология за приготвяне на мъфини- първо се смесват в купа сухите съставки. В отделна купа се разбъркват течните и се добавят при сухите. Отново се разбърква добре , като не се прекалява. Дори сместа да седи на бучици- не е фатално- при печенето всичко ще си дойде по местата :)

Фурната се загрява до 180 градуса. Формата за мъфини се намазнява или се поставят хартиени кошнички. Гнездата се пълнят до 2/3 от височината им.
Пекат се около 25    минути или докато клечка забодена в средата не излезе суха.
От тези продукти се помучават 12 " класически" по големина мъфина и 6 малки. ( Малките пекох 15  минути).









Няма коментари:

Публикуване на коментар