четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Ароматни пълнозърнести хлебчета с маслини

Трябва да си призная, че тази публикация изобщо не беше замислена. Имах останала маслинова паста, която трябваше да употребя и реших да направя хлебчета. Е, следващият път просто ще я купя с тази цел- станаха изключително сполучливи. Вкусни и много ароматни.



Продукти:

150 мл топла вода
2 с.л  кисело мляко
3 с.л зехтин
1 ч.л сол
1 ч.л захар
около 450 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л суха мая (7 г ако месите на ръка)

За пълнежа:
Около 200 г маслинова паста

Риган, мащерка, за поръсване
масло за намазване


Приготвяне:

От изброените продукти се замесва тесто и се оставя да втаса. Ако месите в машина, продуктите се добавят в реда, в който са написани. Програмата е за тесто- при мен час и половина.
Ако месите на ръка може да оставите тестото покрито с фолио( за да не хваща "коричка") в затоплена на 50 градуса фурна докато удвои обема си.
Когато стане готово се разделя на 9 топки. Всяка топка се разточва на правоъгълник, който се намазва с маслинова паста. Завива се на руло и после  се прави "охлювче". Готовите хлебчета се нареждат  в тава, застлана с хартия за печене,  покриват се с кърпа и се оставят отново да втасат за 20-25 минути. След това се намазват с разтопено масло и се поръсват с подправките.
Пекат се в  предварително загрята фурна, с вентилатор, на 180 градуса за околко 30 минути или до готовност.
Когато се изпекат,  още горещи се намазват с хладка вода или прясно мляко и се покриват с кърпа, за да станат мекички.
Подходящи са за консумация ,както в комбинация с основни ястия, така и самостоятелно- например за закуска с чаша айрян.  :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар