събота, 20 декември 2014 г.

*Меденки *( II вид)






Бях обещала, че с наближаването на празниците ще публикувам рецептата за тези коледни сладки, които помня от детството и с голяма радост открих в маминия тефтер.
Когато бях малка, майка ми ги печеше на топченца, които слепваше с шипков мармалад или друго сладко. Омекваха за отрицателно време и след това така бързо и изчезваха.
Днес обаче ще ви ги представя разточени и изрязани като бисквити. Тях също може да слепите две по две, ако предпочитате. Но гарантирам, че са чудесни и така:)

Продукти:

2 яйца
1 ч.ч олио
1 ч.ч кафява захар
3 с.л мед
10 г канела
1/4 ч.л джинджифил
1/4 ч.л анасон
1/4 ч.л индийско орехче
1/4 ч.л карамфил
1 ч.л сода за хляб
Около 500 г брашно






Приготвяне:

Яйцата се разбъркват хубаво. Не е нужен миксер, може и на ръка. Добавя се захарта, после олиото и меда. Накрая и  част от пресятото брашно със содата и всички подправки. Тук е мястото да кажа, че в оригинал рецептата е само с канела.
 Но на мен ми допада комбинацията от тези аромати и вкусове. Вие обаче, може спокойно да ги пропуснете ако прецените.


Хубаво е брашното да се добавя постепено, защото може да трябва по- малко или пък по- голямо количество. Тестото трябва да е меко и леко лепкаво. Ако се прекали с количеството брашно, бисквите ще станат доста твърди и трудно ще омекнат.
Готовото тесто се завива във фолио за свежо съхранение и се поставя в хладилника поне за час. След като се охлади и стегне се разточва на тънка кора и с формички се изрязват сладки. Подреждат се в тава,  предварително застлана с хартия за печене. Пекат  се 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Или до готовност.
 Могат да се украсят с белтъчна глазура, фондан , шоколад . Което,  разбира се, изобщо не е задължително. Абсолютно идеални са и без украса!
Да ви е сладко и весели празници!









3 коментара:

  1. Юле, стават ли ведага за хапване (без мармалад) или трябва да се изчака няколко седмици?

    ОтговорИзтриване
  2. Нат, стават! Ако се разточат и изрежат по дебели( 1см) са меки. Ако са тънички са хрупкави като бисквити. Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Юле, вече са опечени (дебелички ги направих), украсени и подредени в кутии. А вкъщи ухае вълшебно! Весели празници и на вас и целувки за Ели!

    ОтговорИзтриване