събота, 10 октомври 2015 г.

Галет с моцарела и сладко от диви ягоди( в мини вариант и с домашно многолистно тесто)



Знам, че заглавието стана безкраааайно дълго, но не се сетих за по-кратък вариант:) Тази рецепта ми попадна съвсем случайно вчера и мигновено се запалих да я опитам и аз. Сутринта и кафето не си изпих от нетърпение да видя ще се справя ли с приготвянето на домашно маслено ( бутер) тесто. Не че, не можех да си купя готово, но аз обичам предизвикателствата, особено ако те са кулинарни:) Тъй като за направата на класическо многолистно тесто е нужно повече време, аз реших да използвам рецепта за "бързо" такова( quick puff).
Оказа се, че това съвсем не е трудно, нужно е повече търпение, отколкото умения :)


Продукти :

За тестото:
  • 225 г брашно
  • 225 г  студено масло
  • 1/2 ч.л сол
  • 120 мл студена вода

За плънката :

  • 100 г моцарела
  • 1  ч.л пудра захар
  • 1 ч.л ванилов екстракт
  • 5-6  ч.л сладко от диви ягоди ( или друго, по ваш избор)

     *1 жълтък за намазване


Приготвяне:





На тестото:

В подходящ съд се пресява брашното и се разбърква хубаво със солта.  Отгоре на едро ренде се настъргва студеното масло. С ръце се обърква леко, след което се добавя и студената вода. Отново се разбърква,  като целта не е получаването на гладка топка тесто, трябва да остане " на парцали" , като се хване между пръстите да се рони на трохи.
Прехвърля се на леко набрашнен плот и с помощта на точилка се разточва на лист около 40/15 см и с дебелина около 2 см. Много е важно разточването да става отвътре навън! На този етап нещата изглеждат така, сякаш от това разпадащо се нещо никога няма да стане тесто. Но само така изглежда ;)
От изключителна ползав и било да се използва шпатула ( от тези за заглаждане на фондан, например). С нея много лесно се събира тестото, когато се цепи и дели.
Когато се разточи до желаната големина, тестото се хваща откъм дългите краища и  те се сгъват към средата. После се прегъва  още веднъж.
Знам, че звучи сложно, но изобщо не е. А ето тук, от където всъщност е рецептата за тестото ,  има чудесно видео и може нагледно да видите целия процес.
След като тестото е веднъж сгънато и събрано се завърта на четвърт оборот и отново започва да се разточва до предишния размер, след което отново се сгъва по описания начин. Процедурата по завъртане и разточване се повтаря още веднъж( oбщо 3 пъти). Накрая тестото се опакова   във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник за не по- малко от 2 ч.
Когато стегне, се изважда от хладилника и се разточва на кора с дебелина от  около 1 см.  С остър нож се нарязва в желаните форми(  квадрат, правоъгълник, триъгълник...)  и  се  подреждат в тавата, в която ще се пекат, върху хартия за печене.В средата се поставя плънката, като се внимава от всичките и страни да има еднакво празно място,  което се намазва с разбит жълтък. Ако забележите, че тестото е омекнало твърде много, хубаво е преди да се сложат сладкишите да се пекат да престоят в хладилника за 15-20 минути.

 Плънката:


В подходящ съд се слагат всички продукти и се пасират. Кратко и лесно ;) В оригиналната рецепта, използваното сладко беше от малини, а сиренето- крем. Но аз няма да съм аз  , ако не променя   нещо . Или всичко :)




Пекат се в предварително загрята фурна, на 200 градуса, за около 10-12 мин. По време на печенето плънката се издува много и може да ви се стори, че нещата излизат извън контрол и всичко се обезформя, но след изваждането от фурната всичко се нормализира ;)

Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар