Да, да- правилно сте прочели :) Има пипер в тези сладки. И той им придава един особен и специфичен вкус, в който аз се влюбих веднага!
Традиционно в Холандия се приготвят за 5 ти декември, когато техния Sinterklaas раздава подаръци на децата. И макар че, името им Pfeffernüsse, означава буквално "пиперени ядки", реално в рецептата ядки липсват. Но се срещат и разновидности, при които към тестото се добавят бадеми или лешници. Идеята е, че в оригиналния си вид сладките се приготвят с големина на ядка и могат да се хапнат на една хапка :) Е, моите са малко по-големички ;), но гарантирам, че това хич не им пречи :)
Рецептата за приготвянето им е изключително бърза и лесна, а резултата- чудесен.
Продукти:
- 125 г мед
- 50 г кафява захар
- 2 с.л масло
- 1 яйце
- 250 г брашно
- 1/2 ч.л амонячна сода
- 1 ч.л канела
- 2 ч.л подправка за меденки*
- 1/2 ч.л прясно смлян бял пипер
За глазурата:
- 120 г пудра захар
- 1 с.л ром
- няколко капки вода
- Шоколад
Приготвяне:
*Подправката за меденки или лебкухен си купих от магазин Лидл. Ако обаче не можете да се снабдите с нея, можете да си приготвите сами, като смесите канела, джинджифил, кардамом, индийско орехче и звездовиден анасон в желаните според вашия вкус пропорции.
В подходящ съд на котлон се разтопяват меда, маслото и захарта. Оставят се леко да се охладят. В купа се пресява брашното заедно със содата и подправките и с непрекъснато бъркане се добавя медената смес. Замесва се меко тесто, от което се оформят топки. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 170 градуса за 12 минути. Изваждат се от фурната и се оставят за 5 минути в тавата, след което се преместват върху решетка до окончателното им изстиване.
Глазурата се проготвя, като пудрата захар се пресява и се разбърква хубаво с рома и малко вода. Всяка сладка се потапя в нея и се оставя на хартия да съхне.
Друг вариант за глазира е разтопен на водна баня или в микровълнова фурна, шоколад. Може да се комбинират и двете.
Когато всички сладки са готови и глазурата стегне, се прибират ПОНЕ за 2 дни в плътно затворена кутия, в която се поставя филия хляб или парче ябълка( за да омекнат).Аз, ги приготвих вчера и днес, докато правех снимките не можах да се сдържа и опитах една. Вече са започнали да омекват. А вкусът напомня на онези вкусни и скъпи меденки, които се появявят по магазините около Коледа. Опитайте, сигурна съм, че много ще ви харесат! :)
Ами това е! :) Бързо, лесно и много вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар