вторник, 22 декември 2015 г.

Леопардов бриош



В мига, в който видях този бриош в блога на Кокона, си знаех, че ще се опитам да го направя. Ръцете ме сърбяха, докато не му дойде момента. Със сигурност не се получи толкова добре, колкото нейното произведение на изкуството, но следващият път ;) Защото определено ще има следващ! Не само е красив и ефектен, но и много вкусен! Тестото е меко и много приятно за работа. Реално, ако не се заиграваш с шарките, ще се приготвя бързо и много лесно.
Мислех си, когато го правя отново- да опитам какво ще се получи, ако вместо фитили от какаовото тесто се направят топки, които да се подредят между пластове от бялото тесто. Със сигурност няма да е същото, но може би пак ще се докара интересен ефект.
Спазвах рецептата на Кокона, в която е много добре обяснено и можете да видите  нагледно и  постъпково приготвянето. С малки изключения и отклонения :) като вида нишесте или мая. Също така- не сложих портокаловите кори. Не обичам, а и много легенди се носят за начина, по който се обработват.Затова ги пропуснах и в бялото тесто добавих 1 с.л ром за аромат.А ето и как го приготвих аз :



Продукти:


  • 310 г брашно( толкова пое при мен, количеството е за ориентир)
  • 3.5 г суха мая
  • 250 мл прясно мляко
  • 25 г царевично нишесте
  • 70 г захар ( ползвах кафява)
  • 50 г масло
  • 1 ч.л ванилов екстракт
  • 1 с.л ром

15 г какао + 1 с.л прясно мляко за най- тъмните шарки

5 г какао + 1/2 с.л мляко за по- cветлите шарки

За заливката :



  • 150 г готварски шоколад от Лидл
  • 50 г нарязани на дребно орехи



Приготвяне:

В подходящ съд  се изсипва прясното мляко и в него се разтваря нишестето. Слага се на котлона и се бърка до сгъстяване. Когато се дръпне от огъня се прибавят маслото, ванилията и захарта.Разбърква се хубаво, до еднородна смес и се  оставя да се охлади. След това постепенно се добавя брашното, в част от което се слага и маята. Замесва се меко и нелепнещо тесто, което се оставя да почине за 10-15 минути.
Тестото се разделя на 2 равни части. Към едната се добавя рома ( или портокаловите кори) , другата се разделя отново на две . Едната част се омесва с 15 -те грама какао и прясното мляко, другата с 5 те грама и отново прясното мляко.
Тук малко се поизтормозих докато оцеля как най- лесно да стане равномерен цвета. Голямо размесване  и мачкане падна :) Но общо взето, като се смесят какаото и млякото и се получава една кашичка, която малко по- малко се добавя към тестото заедно с минимално количество брашно.
Получените 1 бяла и 2 какаови топки се разделят на по 7 равни части. Всяка една от тях.
Тук аз без да искам съм нарушила реда и вместо да започна с по- светло кафявото тесто, започнах с тъмното. Но не мисля, че е ужасно фатално :)
Та, от по- тъмното тесто се оформя фитил. От по- светлото тесто се взима част и се разточва кора  с дължината на фитила и малко по- широка от него, за да може да бъде увит в нея. Следва част от бялото тесто, която сещо се разточва на кора  и в нея се увива фитила, състоящ се вече от двете тъмни теста. Процедурата се повтаря и с останалите 6 части.
Всяко готово руло се реже на две. Получават се общо 14 части, които се нареждат в тавичка,  застлана с хартия за печене.
Тъй като аз го правих вечерта и не ми се чакаше дълго да втаса, включих фурната на 40 градуса и го оставих вътре. За 45  минути беше готов за печене.
Пече се в предварително загрпта фурна,  на 170 градусa(при мен с включен вентилатор), за 30 минути или до готовност. Изважда се на решетка и когато се охлади се залива с разтопения на водна баня шоколад( може и в микровълнова) и се поръсва с нарязаните на дребно ядки.
Да ви е сладко! :)




Източник:
тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар