За първи път се сблъсках с предизвикатеството да приготвя торта без глутен.
Изчетох много рецепти, доста статии за различните видове брашна и кое как се държи при печене. Имам още много да чета и да се образовам в тази област, но смея да твърдя , че първия ми тортен експеримент се оказа изключително успешен! Реших за основа да използвам любимата си рецепта за блатове, като заменя пшениченото брашно в нея с безглутеново такова. Комбинирах с целувки и шоколадов ганаш и ето какво се получи :
Продукти за торта с диаметър 18 см:
За шоколадовия блат:
Изчетох много рецепти, доста статии за различните видове брашна и кое как се държи при печене. Имам още много да чета и да се образовам в тази област, но смея да твърдя , че първия ми тортен експеримент се оказа изключително успешен! Реших за основа да използвам любимата си рецепта за блатове, като заменя пшениченото брашно в нея с безглутеново такова. Комбинирах с целувки и шоколадов ганаш и ето какво се получи :
Продукти за торта с диаметър 18 см:
За шоколадовия блат:
- 4 яйца
- 60 г масло
- 20 г брашно от рожков
- 20 г брашно от елда
- 20 г брашно от нахут
- 20 г царевично брашно
- 1 ч.л бакпулвер без глутен
- 130 г кафява захар
- 1/4 ч.л сол
За целувчените блатове:
- 3 белтъка
- 150 г захар
- 1/4 ч.л сол
За шоколадовия ганаш:
- 400 мл течна млечна сметана( аз използвах Elle&Vire) тъй като получих писмено потвърждение от фирмата вносител, че в нея няма глутен)
- 160 г черен шоколад без глутен
- 80 г млечен шоколад без глутен ( и в двата случая използвах шоколади на Милмекс)
Приготвяне:
Започваме с ганаша , защото му трябва време за престой.
В подходящ съд се изсипва сметаната и се слага на котлона докато кипне. Отстранява се и към нея се добавя нарязаният на ситни парчета шоколад. Разбърква се много хубаво, докато шоколадът се разтопи и сместа стане еднородна. Оставя се да се охлади до стайна температура, след което се прибира в хладилника, покрит с прозрачно фолио, за да се стегне. Когато това стане, се изважда отхладилника и се разбърква с миксер за няколко минути до получаването на пухкав крем.
Шоколадовите блатове приготвяме по следният начин:
Започваме с ганаша , защото му трябва време за престой.
В подходящ съд се изсипва сметаната и се слага на котлона докато кипне. Отстранява се и към нея се добавя нарязаният на ситни парчета шоколад. Разбърква се много хубаво, докато шоколадът се разтопи и сместа стане еднородна. Оставя се да се охлади до стайна температура, след което се прибира в хладилника, покрит с прозрачно фолио, за да се стегне. Когато това стане, се изважда отхладилника и се разбърква с миксер за няколко минути до получаването на пухкав крем.
Шоколадовите блатове приготвяме по следният начин:
Включете фурната да загрява на 180 градуса.В купа се смесват брашната и солта.В друга купа се разбиват белтъците на сняг . Към тях се прибавят и жълтъците, разбити със захарта на пухкав крем. Накрая се добавява и разтопеното масло. Към получената течна смес, с непрекъснато разбъркване се добавя сухата .Форма за торта с откопчаващо се дъно се застила с хартия за печене , а стените се намасляват хубаво , за да не залепва блата. Тестото се изсипва вътре и се слага да се пече за около 25 минути или до суха клечка.
Когато е готов, се оставя да се охлади напълно преди да се разреже на две!
Целувчените блатове се приготвят като НЕ изключвате фурната , след като сте опекли шоколадовите блатове :)
Белтъците се разбиват на пяна със солта, след което се добава поетапно захарта до пълното и усвояване. Готовата смес трябва да бъде гъста , лъскава и плътна и да не се разтича от купата, ако я обърнете надолу ;)
Голямата тава на фурната се застила с хартия за печене. От тук можете да действате по два начина. Първият е да очертаете два кръга с диаметър 18 см и в тях да разпределите равномерно белтъчната смес. Другият е да направите целувки , като загребвате по малко от сместа с лъжица.
Който и начин да изберете, няма да сбъркате :) Аз ползвах целувки .
Преди да се постави тавата вътре, фурната се намалява до 110 градуса. Целувките се пекат около 1 час и 40 минути. Когато са готови се оставят вътре във вече изключената фурна , на открехната врата до пълното им изстиване.
Сглобяване на тортата:
Върху подходящ поднос или чиния се поставя първият шоколадов блат.
По желание може да се сиропира със захарен сироп, прясно мляко или друго по ваш избор.
Аз използвах бейлис ;) разреден с вода 1:1 .
Отгоре се нанася плътен слой от ганаша. Следва целувчения блат или целувките. Те не се сиропират! Така се редуват още веднъж като се завършва с ганаш.
За украса аз използвах млечен шоколад, който разтопих и върху хартия за печене "надрасках" различни фигури, които наредих отгоре върху тортата, когато стегнаха. Вие може да използвате въображението си и да сътворите прекрасна украса по ваш вкус.
Съжалвам, че така и не успях да снимам тортата цяла, но ви уверявам, че е изключително вкусна и си заслужава напълно. След като всички я опитаха си признаха, че поради факта, че е без глутен са смятали, че ще бъде безвкусна и дори "гадна" :), но са очаровани. А съпругът ми, за когото всъщност беше подарък, дори заяви, че това е най-вкусната торта , която някога съм правила.
Да ви е сладко!
Белтъците се разбиват на пяна със солта, след което се добава поетапно захарта до пълното и усвояване. Готовата смес трябва да бъде гъста , лъскава и плътна и да не се разтича от купата, ако я обърнете надолу ;)
Голямата тава на фурната се застила с хартия за печене. От тук можете да действате по два начина. Първият е да очертаете два кръга с диаметър 18 см и в тях да разпределите равномерно белтъчната смес. Другият е да направите целувки , като загребвате по малко от сместа с лъжица.
Който и начин да изберете, няма да сбъркате :) Аз ползвах целувки .
Преди да се постави тавата вътре, фурната се намалява до 110 градуса. Целувките се пекат около 1 час и 40 минути. Когато са готови се оставят вътре във вече изключената фурна , на открехната врата до пълното им изстиване.
Сглобяване на тортата:
Върху подходящ поднос или чиния се поставя първият шоколадов блат.
По желание може да се сиропира със захарен сироп, прясно мляко или друго по ваш избор.
Аз използвах бейлис ;) разреден с вода 1:1 .
Отгоре се нанася плътен слой от ганаша. Следва целувчения блат или целувките. Те не се сиропират! Така се редуват още веднъж като се завършва с ганаш.
За украса аз използвах млечен шоколад, който разтопих и върху хартия за печене "надрасках" различни фигури, които наредих отгоре върху тортата, когато стегнаха. Вие може да използвате въображението си и да сътворите прекрасна украса по ваш вкус.
Съжалвам, че така и не успях да снимам тортата цяла, но ви уверявам, че е изключително вкусна и си заслужава напълно. След като всички я опитаха си признаха, че поради факта, че е без глутен са смятали, че ще бъде безвкусна и дори "гадна" :), но са очаровани. А съпругът ми, за когото всъщност беше подарък, дори заяви, че това е най-вкусната торта , която някога съм правила.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар