Колкото е стара тази рецепта , толкова сигурно са и вариантите за нейното приготвяне. Срещат се най-различни вариации както в тестото, така и в крема, който се използва за пълнеж.
Днес ще ви покажа тази, която аз предпочитам , преписана от майчиния тефтер...
Продукти:
За фунийките:
За крема:
- 8 жълтъка
- 220 г захар
- 4 с.л брашно
- 1 л прясно мляко
- 2 ч.л ванилов екстракт
Приготвяне:
На фунийките:
Яйцата се разбиват хубаво със захарта. Към тях се добавя киселото мляко със содата плюс ванилията. Постепено се прибавя и брашното , като в началото се разбърква с вилица, а когато това стане невъзможно, тестото се прехвърля на плот и се доомесва с ръце.
Разточва се на тънка кора, от която се изрязват дълги ленти, които се навиват около фунийките.
Ако не разполагате с фунийки и не искате да си купувате може да си направите такива от станиолите на кофичките от кисело мляко.
Моите са правени от капачки на буркани :) и се ползват вече сигурно 30 години безотказно :)
Да се върна към рецептата, обаче :)
Навитите фунийки се нареждат в тава, застлана в хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна с включен вентилатор, на 170 градуса до порозовяване. Металните фунийки се отстраняват докато сладките още са топли.
Оставят се да изстинат, като междувременно се приготвя
Крема:
Прясното мляко ,заедно с ванилията и половината захар се слага в подходящ съд на котлона да заври. През това време жълтъците се разбиват хубаво с останалото количество захар и брашното. Когато млякото кипне, малко количество от него се сипва при жълтъците и се разбърква хубаво. След което жълтъчната смес се налива на тънка струя и с непрекъснато бъркане при врящото мляко. Котлона се намаля на ниска степен и се бърка още 3-4 минути до сгъстяване. По принцип, когато крема е готов, се пресипва в метален съд, който предварително е изплакнат със студена вода. Покрива се с прозрачно фолио, за да не хваща коричка и се прибира в хадилник да изстива. Но в този случай може още докато е гореш да се напълнят фунийките . За пълненето може да се използва шприц или пош, а ако нямате налични може да се напълнят и с малка лъжичка.
Когато кремът стегне , готовите фунийки се поръсват с пудра захар и по желание може отворената част да се оваля в орехи. Докато бях малка, вкъщи тази стъпка беше просто задължителна :) Сега аз често я пропускам, защото все ще се намери някой, който не обича орехи или пък някой алергичен...
Няма смисъл да споменавам( но все пак ще го направя:) ), че колкото повече престояват -толкова по-вкусни стават. Ако случайно се застоят повече от ден -два е хубаво да се съхраняват в хладилник.
Няма коментари:
Публикуване на коментар