събота, 12 ноември 2016 г.

Фунийки с крем




Колкото е стара тази рецепта , толкова сигурно са и вариантите за нейното приготвяне. Срещат се най-различни вариации както в тестото, така и в крема, който се използва за пълнеж.
Днес ще ви покажа тази, която аз предпочитам , преписана от майчиния тефтер...

Продукти:


За фунийките:


  • 3  яйца
  • 1 ч.ч захар( винаги ползвам кафява)
  • 1 ч.ч кисело мляко
  • 1 ч.л сода
  • 1/2 ч.ч  слънчогледово олио
  • около 800 г брашно или колкото поеме до меко, нелепнещо тесто


  • За крема:

    • 8 жълтъка
    • 220 г захар
    • 4 с.л брашно
    • 1 л прясно мляко
    • 2 ч.л ванилов екстракт





    Приготвяне:

    На фунийките:

    Яйцата се разбиват хубаво със захарта. Към тях се добавя киселото мляко със содата  плюс ванилията.  Постепено се прибавя и брашното , като в началото се разбърква с вилица, а когато това стане невъзможно, тестото се прехвърля на плот и се доомесва с  ръце. 
    Разточва се на тънка кора, от която се изрязват дълги ленти, които се навиват около фунийките.
    Ако не разполагате с фунийки и не искате да си купувате  може да си направите такива от станиолите на кофичките от кисело мляко. 
    Моите са правени от капачки на буркани :) и се ползват вече сигурно 30 години безотказно :) 
    Да се върна към рецептата, обаче :) 
    Навитите фунийки се нареждат в тава, застлана в хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна с включен вентилатор, на 170 градуса до порозовяване. Металните фунийки се отстраняват докато сладките още са топли. 
    Оставят се да изстинат, като междувременно се приготвя

     Крема:

    Прясното мляко ,заедно с ванилията и половината захар се слага в подходящ съд на котлона да заври. През това време жълтъците се разбиват хубаво с останалото количество захар и брашното. Когато млякото кипне, малко количество от него се сипва при жълтъците и се разбърква хубаво. След което жълтъчната смес се налива на тънка струя и с непрекъснато бъркане при врящото мляко. Котлона се намаля на ниска степен и се бърка още 3-4 минути до сгъстяване. По принцип,  когато крема е готов, се пресипва в метален съд, който предварително е изплакнат със студена вода. Покрива се с прозрачно фолио, за да не хваща коричка и се прибира в хадилник да изстива. Но в този случай може още докато е гореш да се напълнят фунийките .  За пълненето може да се използва шприц или пош, а ако нямате налични може да се напълнят и с малка лъжичка.
    Когато кремът стегне , готовите фунийки се поръсват с пудра захар и по желание може отворената част да се оваля в орехи. Докато бях малка, вкъщи тази стъпка беше просто задължителна :) Сега аз често я пропускам, защото все ще се намери някой, който не обича орехи или пък някой алергичен...
    Няма смисъл да споменавам( но все пак ще го направя:) ), че колкото повече престояват -толкова по-вкусни стават.  Ако случайно се застоят повече от ден -два е хубаво да се съхраняват в хладилник.

    Да ви е сладко!



    Няма коментари:

    Публикуване на коментар